Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Frieke
Ernie Frieke BikeBoosting

Als je met een eenmanszaak te maken hebt is het goed om te weten wie je voor je hebt; wat beweegt die persoon, wat heeft die persoon in huis en hoever reikt zijn kennis.

Ik ben Ernie Frieke, nu 38 jaar (2008) en sinds 1987 actief in de wereld van het mountainbiken.

In 1983 werd ik voor de eerste keer met de mountainbike geconfronteerd; tijdens een judokamp in Elspeet zag ik een "rare" fiets met 3 voortandbladen. In 1985 werden dit soort fietsen belicht in het tijdschrift Fiets en ik was verkocht. Toch werd het pas in 1987 dat ik mijn eerste MTB kocht; een Giant Super Sierra. In die tijd was je echt een bezienswaardigheid met een mountainbike; "kijk pappa; een mountainbike!"

Vanaf 1988 rijd ik wedstrijden; crosscountry en downhill in Nederland en in het buitenland. Ik heb wedstrijden op het hoogste niveau gereden. Grundigs (wereldbekers) zowel downhill als crosscountry. Ik ben voor de nationale selectie uitgekomen tijdens het EK downhill in Oostenrijk. Ik heb ook nog een illegale sprintwedstrijd gewonnen en ook nog de eerste en enige wheely wedstrijd voor de mountainbike gewonnen. Momenteel rijd ik nog crosscountry bij de masters (30+).

Mijn technische ervaring begon al heel vroeg.Vanaf zeer jonge leeftijd was ik al bezig met fietsen. Vanaf mijn 14de spaak ik wielen. Door mijn MTS fijnmechanische opleiding werd ik bedreven in draaien en frezen en kreeg ik kennis van materialen. Door mijn vervolgopleiding (HTS werktuigbouwkunde) en werk (onderzoeker, tekenaar/constructeur) kan ik nu onderdelen ontwerpen en produceren. Dit heeft vooral een lichte en functionele grondslag.

Mijn opleidingen en hobby’s gaven mij de mogelijkheid om heel veel onderdelen van de mountainbike lichter te maken. Dit leverde een aantal zeer  lichte mountainbikes  op. De Seven waar ik momenteel op rijd, heeft ongeveer 100 zelf gemaakte onderdelen. Ook de tijdschriften kwamen achter deze hobby; al in 1991 stond ik in AllTerrainBike magazine met een titanium Litespeed van 9,3 kg, in 1996 was het een stalen Nevil van 8,3 kg en in 2003 stond de Seven van 6,8 kg in de MTB Plus.

Door mijn technische interesse in de fiets schreef ik voor verschillende tijdschriften; Fiets, Mountainb Bike Plus, MTB Sport, All Terrain Bike Magazine en MTB Update. Deze verhalen hadden allemaal een technische grondslag.

Ik liep voor mijn opleiding stage bij Fiets om de rolweerstand van banden te doorgronden en te meten.

Doordat ik vanaf het begin dat de MTB in Nederland was al aandachtig deze alleskunner volg is dat gedeeltelijk uitgegroeid tot een verzameling cult mountainbikes en onderdelen. Momenteel bestaat deze uit 5 bikes die tussen 1985 en 1992 zijn geproduceerd. Verder heb ik een aantal zeer unieke frames en een groot aantal cult onderdelen.

Hieronder staan allerlei techniek/fiets gerelateerde links. Omdat veel met wielen en techniek te maken heeft kan het zijn dat u opeens bij een mechanisch verhaal onder de knop techniek terecht komt. Veel plezier met lezen!