Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Techniek > Mechanica > Binnenband plakken
Binnenband plakken

Door een vraag over het plakken van binnenbanden van een lezer in het Tijdschrift Fiets en de reacties van fietsers in mijn omgeving geef ik hier een korte cursus binnenbanden plakken. Veel fietsers plakken niet meer maar vervangen meteen. Een andere reactie is dat je de plakker kunt voelen vanwege het dikte verschil: is mogelijk maar lijkt mij niet mogelijk met de vulcaniserende plakkers van nu met een dikte van slechts 0.9mm. De ze 0.9mm neemt zelfs af naar 0.6mm als je te werk gaat zoals ik het altijd doe. 

Wat hebben we nodig: vulcaniserende vloeistof, een kleine vulcaniserende plakker, redelijk grof schuurpapier, een binnenband met een gaatje, een wekker en een hamer. Een zware hamer zonder scherpe randen!

Eerst de binnenband opschuren (niet in 1 richting schuren: haaks op elkaar) Daarna de vulcaniseren solutie aanbrengen. En niet zoals op de veel tubes staat 5 minuten wachten, maar zeker 10 minuten!


Hamer, schuurpapier, solutie, wekker

Goed schuren, haaks! En zelfs een eventueel naadje weghalen

Minimaal 10 minuten wachten

Goed aanduwen!

En rammen maar, van binnen naar buiten.

Samensmelting van de 2 onderdelen!
Daarna ga de plakker (waar natuurlijk de alu folie vanaf is getrokken zonder de klever aan te raken) vanuit het midden stevig aan te drukken. Daarna met een hamer flink rammen ( niet alleen de hamer is glad, ook de ondergrond is glad en stevig). Doe dit slaan met de hamer een 100 maal ofzo. Waarom? Omdat vulcaniseren op basis principes is gebaseerd: chemischisch, fysische en mechanische hechting! Hoe groter de druk hoe beter alle 3 de principes samenwerken. Je krijg dan een sterkere band dan voorheen. Door het vulcaniseren en slaan wordt de 0.9mm dikke klever 0.3mm dunner. Na oppompen blijft er nog maar een verdikking over van een paar tienden.

Dit is het dan

Echt 1 materiaal geworden

Dit gebeurt als je na 5 minuten al gaat plakken
Dit principe werkt bij zowel butyl als latex. Gooi nooit je binnenbanden weg maar gewoon lekker plakken.

Ook bij latex werkt dit super goed

Beide extreem rekbaar (latex tot 1000 procent rek!

Altijd een leuke test: band afklemmen en oppompen

Van rond 20mm naar rond 120mm

De plakker is van rond 17mm naar 80mm opgerekt en nog steeds vast blijven zitten.