Doorzoek site:
VOLG ONS OP FACEBOOK:

Facebook

Home > Techniek > Mechanica > Rolweerstand/Banden
650b banden & Rolweerstand

Binnen het MTB-en is er een nieuwe maat band gekomen. De 650b, ook wel 27,5"genoemd. De 650b is een Franse maat. De meer gangbare E.T.R.T.O. (the European Tyre and Rim Technical Organisation) maat voor deze band is 584 wat de diameter is van het velgbed. Zoals in onderstaand overzicht is te zien zijn er 3 maten qua diameters voor MTB banden. Het tweede getal op de band is meestal de breedte van de band.

Maat E.T.R.T.O. (mm) Omtrek met 2.1" band (cm) Verschil met 26" (cm)
26" 559 208 0
650b (27,5") 584 216 8
29" 622 228 20

Het is dus weer iets nieuws met een klein voordeel: je kunt een 26" disc MTB vaak voorzien van deze iets grotere wielen (het past vaak) waardoor je net iets makkelijker rolt dan met de kleinere 26" banden.

Banden & Rolweerstand
Rolweerstand is de weerstand die een rollend voorwerp ondervind om vooruit te komen. Hoe harder het voorwerp hoe lager de rolweerstand (mits we er van uitgaan dat de ondergrond oneindig hard en oneindig vlak is). Bij een raceband betekend dit dat een band met meer druk makkelijker rolt dan een band met minder lucht in de band. Maar als de ondergrond nu eens heel grof is? Dan geeft een lagere druk meer comfort en misschien wel minder rolweerstand doordat de fiets niet over elk oneffenheidje heen getild hoeft te worden; de fiets blijft verticaal gezien op één hoogte en niet constant op en neer. Hiervan heb ik nooit een onderzoek gezien maar voor de MTB geldt dit in ieder geval wel.

Het tijdschrift Fiets heeft ooit onderzocht hoe dat het zat met MTB banden en een zachte ondergrond, bijvoorbeeld stand. Daar kwam uit dat bij een lage druk de rolweerstand lager is.

Simplistisch gezegd: als de vervorming van de ondergrond makkelijker gaat dan de vervorming van de band dan moet de band hard zijn. Maar als de vervorming van de ondergrond meer energie kost dan de vervorming van de band dan moet de band zachter worden gezet.

Rolweerstand heeft te maken met:

  1. de luchtdruk in de band
  2. buitenband (profiel, opbouw, materiaal)
  3. binnenband (materiaal en opbouw)
  4. de ondergrond

Het volgende artikel komt uit Fiets september 1994, dit was een artikel en onderzoek dat ik heb gedaan in verband met mijn Wiskunde studie! Ik heb toen zoveel banden bevoelt dat ik nu alleen aan het voelen van een band ongeveer kan zeggen wat de rolweerstand is.

  

Artikel uit Mountainbike Sport mei 1995                                  Artikel uit Mountainbike Plus juni 1999

                                              

Artikel uit Mountainbike Plus juni 1997

Artikel uit Mountainbike Plus april 1999
Binnenbanden

   

De grote van een band
Hoe breder de band is hoe makkelijker de band rolt. Dit komt doordat de grotere diameter zorgt voor een kleinere contacthoek bij het raken van een obstakels. Denk maar eens aan een stoeprand waar je met een step tegenaan komt, je staat meteen stil (grote contacthoek). En denk eens aan een Bigwheels (zo'n auto met van die extreem grote banden).